Εισαγωγικό Μήνυμα της Προέδρου

 

Ο Σύλλογος Φίλων του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Αγ. Ανάργυροι» ιδρύθηκε το 1976 από μια ομάδα γυναικών, που είχαν ως βασική τους επιδίωξη την εθελοντική προσφορά και στήριξη των οικονομικά αδυνάτων ασθενών του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Άγ. Ανάργυροι».  

Στη σημερινή εποχή του ατομικισμού η σημασία του εθελοντισμού αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία πέραν αυτής της "φιλανθρωπίας".

Σε μια εποχή όπου οι επιλογές των περισσοτέρων υπαγορεύονται από την ανάγκη και την υποχρέωση, ο εθελοντισμός αποτελεί διέξοδο και την κατ΄εξοχή έκφραση της ατομικής ελευθερίας και της προσωπικής αξιοπρέπειας. Μέσα από τον Εθελοντισμό τα άτομα μπορούν να υψώσουν την φωνή τους και να εκφράσουν την βούλησή τους ελεύθερα και δυναμικά.

Έχοντας ως κινητήρια δύναμη την ενεργητικότητα, την επιμονή και αισιοδοξία των μελών του ο σύλλογος δεν σταμάτησε να  κινείται με πυξίδα την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο. Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του, τα μέλη του στάθηκαν αρωγοί στον πόνο και στον καθημερινό αγώνα επιβίωσης των καρκινοπαθών ασθενών εντοπίζοντας και αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες τους. Η αποτελεσματικότητα και η ευρεία αποδοχή αυτής της διαχρονικής κοινωνικής προσφοράς, αποτέλεσε πηγή δύναμης για τα μέλη του συλλόγου, ώστε να προχωρήσουν σε ακόμη πιο αποτελεσματικές πρωτοβουλίες με στόχο την καταπολέμηση του καρκίνου και παραμένοντας παράλληλα πιστοί στους σκοπούς της ίδρυσής του.

Δυναμικά προχωρήσαμε όλα αυτά τα χρόνια στην επίτευξη των στόχων του συλλόγου μας. Δυναμικά αγωνιζόμαστε σήμερα για τον νέο όραμά μας, την ανέγερση Ξενώνα, που θα φιλοξενεί οικονομικά αδύνατους ασθενείς που επισκέπτονται το νοσοκομείο για χημειοθεραπεία  και τους συγγενείς τους .

Με δύναμη και αισιοδοξία δίνουμε την μάχη κατά του καρκίνου του μαστού με την καθημερινή υποστήριξη του Κέντρου Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού, το οποίο από το Μάρτιο του 2004 έως σήμερα έχει πραγματοποιήσει δωρεάν 29.000 Μαστογραφίες.

Ο εθελοντισμός δεν είναι υποχρέωση. Είναι ελευθερία. Είναι δυνατότητα δημιουργίας και επιβάλλεται ιδιαίτερα σήμερα στο σημερινό περιβάλλον οικονομικής κρίσης που πλήττει κυρίως τους αδύναμους και τους φτωχούς και όλους όσους έχουν λιγότερες δυνατότητες.

Ελάτε μαζί μας!

 

 

 

Ταυτότητα

 

Ο Σύλλογος Φίλων του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Αγ. Ανάργυροι» ιδρύθηκε το 1976 από μια ομάδα γυναικών που είχαν ως βασική τους επιδίωξη την εθελοντική προσφορά και στήριξη των οικονομικά αδυνάτων ασθενών του νοσοκομείου.

Ιδρυτικός σκοπός του Συλλόγου είναι να απαλύνει τον πόνο των ογκολογικών ασθενών στηρίζοντας τους υλικά, ηθικά και ψυχολογικά.

Τα μέλη του Συλλόγου από το 1976 εργάζονται με πίστη, αφοσίωση, ενθουσιασμό και εθελοντική προσφορά προς τους αρρώστους, συμμετέχοντας και καλύπτοντας τις ανάγκες που προκύπτουν και πιστεύοντας στην κοινωνική αλληλεγγύη.

Ο Σύλλογος είναι φιλανθρωπικός, μη κερδοσκοπικός και έχει πόρους τις συνδρομές και τις δωρεές των μελών και των φίλων του, καθώς και χορηγούς που χρηματοδοτούν μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις ή απευθείας το σύλλογο.


Δραστηριότητες

 

 

Σύντομο Ιστορικό

 

Την 7η Οκτωβρίου 1976 μια ομάδα γυναικών ίδρυσε το Σύλλογο. Οι γυναίκες αυτές αμέσως ξεκίνησαν τη δουλειά προσφέροντας τις υπηρεσίες τους με κάθε τρόπο. Μαγείρεψαν, έραψαν, δούλεψαν στην αιμοδοσία, στο φαρμακείο, διακίνησαν τον ιματισμό του ιδρύματος, στάθηκαν πλάι στους αρρώστους προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε κάθε έναν ξεχωριστά, άκουσαν τα προβλήματά τους και προσπάθησαν να ελαφρύνουν και να γλυκάνουν τον πόνο τους. Ιδιαίτερα φρόντιζαν να βρίσκονται κοντά στους ασθενείς, να δημιουργούν ευκαιρίες για να τους ευχαριστήσουν και να τους κάνουν να ξεχάσουν τον πόνο τους.

Έτσι διοργάνωναν εκδρομές και γιορτές στις διάφορες επετείους, Χριστούγεννα και Πάσχα και πρόσφεραν οικονομική βοήθεια στους οικονομικά αδύνατους και άπορους ασθενείς.

Με την στήριξη του προσωπικού του Νοσοκομείου παρείχαν στους ασθενείς, μαγνητικές τομογραφίες, εξειδικευμένα φάρμακα μεγάλης οικονομικής αξίας, που κάποιοι ασθενείς δεν μπορούσαν να τα αγοράσουν, ειδικές εξετάσεις που έπρεπε να σταλούν και να επεξεργασθούν σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού, χρηματικά ποσά που απαιτούνται για την τοποθέτηση πρόσθετων άκρων, καθώς και την μετακίνηση ασθενών στο εξωτερικό.

Ο Σύλλογος σε όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του χορήγησε σεβαστά ποσά για την δημιουργία σταθμού Αιμοδοσίας, αγορά εξαρτημάτων για την τράπεζα αίματος, βόμβα κοβαλτίου για το ακτινοθεραπευτικό και παθολογοανατομικό εργαστήριο του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Αγ. Ανάργυροι». Αγόρασε κρεβάτια, καναπέδες, κουρτίνες, κουβέρτες, σεντόνια, ψυγεία, κλιματιστικά, καθίσματα, τροχήλατα για τη διανομή φαγητών στο νοσοκομείο. Δαπάνησε σεβαστά ποσά για την αποπεράτωση της ΜΕΘ και με την υπόδειξη της κοινωνικής υπηρεσίας διέθεσε μεγάλα χρηματικά ποσά στους αρρώστους και στις οικογένειές τους.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό της 7ης  Σεπτεμβρίου 1999 κατά την διάρκεια του οποίου οι εγκαταστάσεις του νοσοκομείου υπέστησαν σοβαρές ρωγμές που επηρέασαν την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου άρχισε ένας καινούργιος κύκλος δραστηριοτήτων για το Σύλλογο: Κάλυψε όλες τις ανάγκες που προέκυψαν από τη μεταστέγαση του Νοσοκομείου στο Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων. Στήριξε ηθικά και υλικά τους αρρώστους του Νοσοκομείου, τους σεισμοπαθείς καρκινοπαθείς καλύπτοντας νοσήλια, φάρμακα, μαγνητικές τομογραφίες, τοποθετήσεις τεχνητών μελών, δαπάνες ενοικίων και διαβίωσης.


Σήμερα ο Σύλλογος

 

και τα μέλη του με πίστη και αφοσίωση στο κοινωνικό έργο εργάζονται σε τρείς κύριους τομείς:

  1. την οικονομική και ψυχολογική στήριξη των οικονομικά αδυνάτων ασθενών του νοσοκομείου
  2. την ανέγερση Ξενώνα
  3. την οικονομική υποστήριξη και λειτουργική διαχείριση του ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
  4. την υλοποίηση πανελλαδικής εκστρατείας πρόληψης του καρκίνου

 

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας

 

Τα τελευταία 15 χρόνια ο Σύλλογος είχε ένα όραμα. Ένα όραμα που έκανε όλα τα μέλη του Συλλόγου να δουλέψουν με πίστη και αφοσίωση για την υλοποίησή του. Ένα όραμα που θα έδινε τη δυνατότητα στους οικονομικά αδύναμους ογκολογικούς ασθενείς και στους συγγενείς τους, να βρουν ένα ζεστό χώρο που θα τους έκανε να ξεχάσουν για λίγο την θλίψη και την ταλαιπωρία τους. Το όραμα αυτό ήταν η ανέγερση ενός ξενώνα φιλοξενίας μέσα στο χώρο του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Αγ. Ανάργυροι».

Πολλοί βοήθησαν για να παραμείνει το όραμα αυτό ζωντανό. Πρώτοι από όλους τα μέλη του συλλόγου με την εθελοντική εργασία, την ηθική συμπαράσταση  και την ατομική οικονομική συνεισφορά τους. Μικροί και μεγάλοι υποστηρικτές του συλλόγου. Το Δ.Σ και το επιστημονικό προσωπικό του Νοσοκομείου.

Ήρθε όμως η πνοή και η γενναιοδωρία ενός μεγάλου ευεργέτη που βοήθησε αποφασιστικά να γίνει το όραμα αυτό πραγματικότητα. Τον Οκτώβριο του 2010 το Δ.Σ. του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ενέκρινε μια δωρεά για την ανέγερση του ξενώνα. Μια δωρεά που επιτρέπει πλέον χωρίς περιορισμούς ο Ξενώνας να γίνει πραγματικότητα.
Σκοπός του Ξενώνα είναι η παροχή προσωρινής φιλοξενίας και στήριξης σε άτομα ή συγγενείς ατόμων που πάσχουν από καρκίνο και αδυνατούν να παραμείνουν στο οικείο περιβάλλον τους ή να καλύψουν τα έξοδα διαμονής τους κατά την διάρκεια περίθαλψης και θεραπείας τους. Ο Ξενώνας θα φιλοξενεί 35-40 οικονομικά αδύνατους ασθενείς και τους συνοδούς τους από την Περιφέρεια. Αντίστοιχοι ξενώνες λειτουργούν σε πολλά Αντικαρκινικά Νοσοκομεία του εξωτερικού.

Σε ένα περιβάλλον οικονομικής, αλλά κυρίως αξιακής και θεσμικής κρίσης, η φιλανθρωπία ενός μεγάλου ευεργέτη,  ήρθε να μας  θυμίσει ότι η  προσφορά στον συνάνθρωπο μπορεί να διαμορφώσει στην πράξη την ανοικτή κοινωνία των  πολιτών που λαμβάνει πρόνοια για τους ασθενέστερους και τους μη προνομιούχους.

Όλα τα μέλη του συλλόγου ευχαριστούμε από καρδιάς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ευχόμαστε να συνεχίσει το κοινωφελές και μεγαλόπνοο έργο του.

syllogos01-7

Το Δ.Σ του Συλλόγου

Πρόεδρος

Μ. Γρηγοροπούλου

Αντιπρόεδρος α'

Π. Μουτάφη

Αντιπρόεδρος β'

Ο. Μπίρη

Γεν. Γραμματέας

Μ. Κοτσίρη

Ταμίας

Μ. Πανταζή

Μέλη

Α. Μαρίνου
Μ. Στάθη

Αναπληρωματικά Μέλη

Ι.Παπακωνσταντίνου
Ν. Ψαροπούλου

Ελεγκτική Επιτροπή

Φ. Δούρου
Κ. Θεοδωροπούλου
Ζ. Καλιακάτσου
Β. Κατσαρή
Χ. Λαμπράκη

Υποστηρίζω! Μπορείς και εσύ αν θέλεις να γίνεις Εθελοντής, Μέλος ή Φίλος και να στηρίξεις το έργο του Συλλόγου.

καρκίνος του μαστού

καρκίνος του προστάτη

καρκίνος του τράχηλου

καρκίνος του δέρματος

καρκίνος του έντερου

Κέντρο Πρόληψης