Ραντεβού για μαστογραφίες στο Κέντρο Πρόληψης: Καθημερινά 14:00-17:00. Τηλ. 2102521418
Άπορες και ανασφάλιστες μπορούν να κλείνουν ραντεβού μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου που εντάσσεται
στο Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων: Τηλ. 2108067888 ή στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής: Τηλ. 2103847374.

Το Κέντρο Πρόληψης Καρκίνου Μαστού

Στο πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού που πραγματοποιείται από το Σύλλογο Φίλων Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Αγ. Ανάργυροι» σε συνεργασία με το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Οι Αγ. Ανάργυροι» καλούμε σε προληπτικό έλεγχο όλες τις γυναίκες 40-69 ετών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Το πρόγραμμα ελέγχει με τη μέθοδο της ψηφιακής μαστογραφίας για καρκίνο του μαστού πριν εμφανιστούν τα σημάδια, και επαναλαμβάνεται σε κάθε γυναίκα ανά 18 μήνες και προσφέρεται δωρεάν.
Η εξέταση γίνεται στο Κέντρο Πρόληψης του Καρκίνου Μαστού που βρίσκεται στην οδό Τίρυνθος 2 στα Άνω Πατήσια και από το 2004 που λειτουργεί έχουν γίνει ΔΩΡΕΑΝ 145.000 ψηφιακές μαστογραφίες σε γυναίκες της Αττικής και Βοιωτίας.

Η εποχή που διανύουμε είναι εποχή κατάρρευσης των προνοιακών και κοινωνικών δομών της χώρας μας. Για αυτό το λόγο ο σύλλογος σηματοδοτώντας τη δική του παρουσία στο χώρο του εθελοντισμού και της πρόνοιας σε συνεργασία με το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων και το Ιατρείο της Κοινωνικής Αποστολής επικέντρωσε το πρόγραμμα σε ΑΠΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.

 

Η Πρόληψη σώζει Ζωές

Η πρώιμη διάγνωση σώζει και πολλές φορές ισοδυναμεί με θεραπεία. Όσο νωρίτερα διαγνωσθεί ο καρκίνος του μαστού, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για επιτυχημένη θεραπεία. Λίγα λεπτά για την πρόληψη είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου.

Ενημερώσου για το πώς μπορείς να προστατευτείς!!


Ο καρκίνος του Μαστού αν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να θεραπευτεί

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες άνω των 50 ετών. Περίπου 1 στις 40 γυναίκες ηλικίας 50 ετών και 1 στις 30 γυναίκες 60 ετών μπορεί να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. Οι γυναίκες που υποβάλλονται τακτικά σε μαστογραφία έχουν έως και 28% πιθανότητα να νικήσουν τον καρκίνο του μαστού. Η καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού είναι η έγκαιρη διάγνωση του.


Το Κέντρο Πρόληψης Καρκίνου Μαστού

Στο Κέντρο Πρόληψης Καρκίνου Μαστού καλούμε όλες τις γυναίκες που είναι 40-69 ετών για προληπτικό έλεγχο. Το πρόγραμμα ελέγχει για καρκίνο του μαστού με τη μέθοδο της ψηφιακής μαστογραφίας πριν εμφανιστούν τα σημάδια, επαναλαμβάνεται για την κάθε γυναίκα κάθε 18 μήνες  και προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ!

κέντρο πρόληψηςΗ εξέταση γίνεται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο «Κέντρο Πρόληψης για τον Καρκίνο του Μαστού», που συντηρεί και διαχειρίζεται ο Σύλλογος Φίλων Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Άγιοι Ανάργυροι», το οποίο βρίσκεται στην οδό Τίρυνθος 2, Άνω Πατήσια. Η επιστημονική υποστήριξη του προγράμματος γίνεται από εξειδικευμένους γιατρούς του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «οι Αγ. Ανάργυροι»

Οι μαστογραφίες (όπως και οι συνηθισμένες ακτινογραφίες) χρησιμοποιούν πολύ μικρές δόσεις ακτινοβολίας. Ο κίνδυνος να προκληθεί βλάβη στην υγεία από τη μαστογραφία είναι πάρα πολύ μικρός, αλλά η συνεχής έκθεση σε ακτίνες Χ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.Τα οφέλη της μαστογραφίας ξεπερνούν σε σπουδαιότητα τους κινδύνους. Το πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Πληθυσμιακού Ελέγχου που πραγματοποιείται στο Κέντρο Πρόληψης σχεδιάστηκε και υλοποιείται με βάση διεθνείς προδιαγραφές αντίστοιχων προγραμμάτων στην Ευρώπη και στην Αμερική.


Ο Προσυμπτωματικός Έλεγχος

Με τον προσυμπτωματικό έλεγχο, η γυναίκα υποβάλλεται σε εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, πριν η ίδια παρουσιάσει κάποια συμπτώματα. Η προσυμπτωματική εξέταση μαστού είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος έρευνας για πρώιμα σημάδια καρκίνου του μαστού, τα οποία είναι πολύ μικρά για να εντοπισθούν με την ψηλάφηση, γεγονός που σημαίνει ότι  υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες  ίασης και αποφυγής πλήρους μαστεκτομής.

Όσο πιο νωρίς βρεθεί ο παθολογικός ιστός, τόσο πιο πολύ απλή και λιγότερο επίπονη θα είναι η θεραπεία. Κατά συνέπεια, η πρώιμη διάγνωση σώζει ζωές, και μπορούμε να πούμε ότι η πρόληψη ισοδυναμεί με ίαση.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο ιατρός σας δεν θεωρεί απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο του μαστού, αν σας υποδείξει να κάνετε μαστογραφία. Ο  προσυμπτωματικός έλεγχος γίνεται όταν δεν έχετε συμπτώματα καρκίνου.

Έγκυρες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος με μαστογραφία κάθε 12-33 μήνες μειώνει σημαντικά τα αριθμό θανάτων από καρκίνο του μαστού. Οι επιστημονικές ενδείξεις είναι πολύ ισχυρές για γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών. Οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι όσο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι ο πληθυσμός γυναικών  που υποβάλλεται σε μαστογραφία, τόσο αυξάνονται και τα οφέλη για την υγεία και κατ’ επέκταση για την καλύτερη και μεγαλύτερη χρονικά επιβίωση του.


Χώρος και χρόνος διενέργειας μαστογραφιών

Με στόχο την μείωση του άγχους και της ανησυχίας των γυναικών που προσέρχονταν για εξέταση και την δημιουργία πιο φιλικού και ζεστού κλίματος αποφασίστηκε η λειτουργία του προγράμματος σε χώρο εκτός των εγκαταστάσεων του νοσοκομείου που διαμορφώθηκε και χρησιμοποιείται  αποκλειστικά για τις ανάγκες του προγράμματος και ονομάστηκε Κέντρο Πρόληψης Καρκίνου Μαστού.

Η διενέργεια των μαστογραφιών στο Κέντρο Πρόληψης Καρκίνου Μαστού πραγματοποιείται καθημερινά από Δευτέρα έως και Παρασκευή σε 4 πρωινές και 1 απογευματινή βάρδια (κάθε Πέμπτη).


Κάνοντας Μαστογραφία στο Κέντρο

Κατά την επίσκεψή σας στο Κέντρο Πρόληψης θα χρειαστεί να φορέσετε ρούχα ντε-πιες (συνδυασμό δύο κομματιών) έτσι ώστε να μπορείτε εύκολα να βγάλετε τη μπλούζα σας. Η τεχνολόγος θα τοποθετήσει το μαστό σας μεταξύ δύο πλαστικών πλακών στο μηχάνημα μαστογραφίας. Αυτό μπορεί να σας φανεί άβολο για λίγα δευτερόλεπτα, αλλά βοηθά να ληφθεί καθαρή εικόνα, γεγονός πολύ σημαντικό, ώστε να αυξηθεί η αξιοπιστία της διάγνωσης.

Η προσυμπτωματική εξέταση μαστού διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και ολόκληρη η επίσκεψη διαρκεί 30 λεπτά. Μια προσυμπτωματική εξέταση μαστού είναι γενικά ασφαλής για γυναίκες με εμφυτεύματα μαστού. Είναι σημαντικό να αναφέρετε στο υγειονομικό προσωπικό του κέντρου ότι έχετε εμφυτεύματα  μαστού πριν γίνει η προσυμπτωματική εξέταση του μαστού σας.

Στη συνέχεια η μαστογραφία ελέγχεται από δύο γιατρούς, έτσι ώστε να αυξηθεί η εγκυρότητα της διάγνωσης. Οι καλοσχηματισμένοι καρκίνοι του μαστού φαίνονται, δίχως αμφιβολία, σε μια μαστογραφία. Δυστυχώς, πάντοτε θα υπάρχει και η εξαίρεση, που διαφεύγει ή είναι δύσκολο να φανεί, λόγω της μορφολογίας των μαστών. Καμία ιατρική εξέταση δεν είναι τέλεια, αλλά το προσωπικό  του προγράμματος καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε να εντοπίσει όσους περισσότερες δυσμορφίες είναι δυνατό. Στον καρκίνο που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ίσως και να μην έχει σχηματιστεί ακόμα όγκος, αλλά συνήθως εντοπίζονται σχηματισμοί στη μαστογραφία που συνιστούν την παρουσία καρκίνου του μαστού.

επισκέπτες στο κέντρο πρόληψης

Κατά την διάγνωση μπορεί να ακούσετε τον ιατρό να μιλάει για αποτιτανώσεις. Οι αποτιτανώσεις είναι μικρές περιοχές ασβεστίου μέσα στον ιστό του μαστού. Μερικές φορές το ασβέστιο σχηματίζει κηλίδες και «σχέδια» στη μαστογραφία, που μπορούν να υποδείξουν εμφάνιση καρκίνου. Αλλά επίσης, μπορεί να υπάρχουν αποτιτανώσεις εξαιτίας μη καρκινικών αλλαγών στο μαστό. Η ικανότητα και η εμπειρία των τεχνολόγων και των ιατρών, τους βοηθά να ξεχωρίσουν τα «σχέδια» που διαφέρουν και να αποφασίσουν ποιο μπορεί να είναι καρκίνος.

Κάποια είδη καρκίνων δεν αφήνουν σαφείς ενδείξεις στη μαστογραφία. Έτσι, αν βρείτε κάποιο ύποπτο ογκίδιο στο στήθος σας, θα πρέπει να το αναφέρετε στον ιατρό σας, ακόμα και αν πρόσφατα κάνατε μαστογραφία. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα σας αποσταλούν ταχυδρομικώς, ενώ περίπου ανά 18 μήνες θα πρέπει να τηλεφωνήσετε, ώστε να κλείσετε ραντεβού για να ξανακάνετε μαστογραφία.

Μετά τη μαστογραφία λίγες γυναίκες θα χρειαστεί να επιστρέψουν στο κέντρο πρόληψης και να κάνουν μερικές περαιτέρω εξετάσεις, επειδή η μαστογραφία έδειξε ασαφή ευρήματα, τα οποία θα πρέπει να διευκρινιστούν. Αυτές οι εξετάσεις είναι δωρεάν.

Όταν έρθετε στο κέντρο παρακαλούμε μην διστάσετε να κάνετε όποιες ερωτήσεις θέλετε σχετικά με την εξέταση.


Η μαστογραφία και η γνωμάτευση της

Η διαθεσιμότητα υψηλά εκπαιδευμένου προσωπικού που θα πραγματοποιήσει τις μαστογραφίες είναι απαραίτητη, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα μια μαστογραφία να δώσει ψευδή διαβεβαίωση και κατά συνέπεια να αποτύχει  να ανιχνεύσει τον καρκίνο, ή να ανησυχήσει τις γυναίκες χωρίς πραγματική αιτία (ψευδώς θετικά). Επιπλέον είναι αναγκαίο  να μειωθεί η αβεβαιότητα των περαιτέρω ελέγχων που μπορεί να προκύψουν από κακές ακτινογραφικές λήψεις.

Στο πλαίσιο του προγράμματος μαζικού ελέγχου, ο ακτινολόγος και ο τεχνολόγος  είναι συνήθως οι μόνοι επαγγελματίες υγείας που θα συναντήσουν την γυναίκα. Η επικοινωνία μεταξύ του τεχνολόγου και της γυναίκας αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές πλευρές της εξέτασης. Η τεχνολόγος  χαιρετά τη γυναίκα, συστήνεται και δημιουργεί προσωπική επαφή και καθορίζει την προηγούμενη μαστογραφική εμπειρία της γυναίκας, παλαιά και υπάρχοντα προβλήματα μαστών (εκδορές στο δέρμα, ρωγμές ή ευαισθησία, ιδιαίτερα στην κάτω επιφάνεια των μαστών).  

Κατά την εισαγωγική συνομιλία, οι πληροφορίες που δίνονται στις γυναίκες  περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Τη διαδικασία εξέτασης, που  ενημερώνει για τον αριθμό των όψεων που θα ληφθούν και την θέση που απαιτείται
  • Εξήγηση της σημασίας της συμπίεσης
  • Τη διαδικασία ενημέρωσης για τα αποτελέσματα

Η σημασία της σωστής συμπίεσης εξηγείται στη γυναίκα, πριν συμπιεσθεί ο μαστός. Η συμπίεση προκαλεί δυσφορία στις περισσότερες γυναίκες και σε ορισμένες μπορεί να είναι και επώδυνη. Η τεχνολόγος τονίζει ότι η συμπίεση διαρκεί μόλις λίγα δευτερόλεπτα, αλλά είναι απαραίτητη για να ληφθούν καλές απεικονίσεις και δεν βλάπτει τον μαστό. Η συμπίεση που ανέχεται κάθε γυναίκα διαφέρει.

Η αποδοχή του προγράμματος μαζικού ελέγχου του μαστού έχει ύψιστη σημασία για την επιτυχία του προγράμματος. Πρέπει να αναγνωρίζονται οι ατομικές ανάγκες της κάθε γυναίκας, ώστε να διασφαλίζεται  ικανοποιητική και θετική εμπειρία από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Η διενέργεια και γνωμάτευση των μαστογραφιών γίνεται από έμπειρους εξειδικευμένους ακτινολόγους οι οποίοι εργάζονται στο «ΓΟΝΚ Αγ.Αναργύρων».


Αν σας ξανακαλέσουν μην φοβηθείτε

κέντρο πρόληψης

Οι περισσότερες γυναίκες που ενημερώνονται για περαιτέρω έλεγχο πιθανόν να φοβούνται και να έχουν άγχος, είτε ως αποτέλεσμα της επαναληπτικής διαδικασίας, είτε από την προοπτική μιας διάγνωσης θετικής για καρκίνο μαστού. Για το λόγο αυτό προσωπικό του κέντρου ενημερώνει τις γυναίκες δίνοντας πληροφορίες σε κάθε είδους απορία που τυχόν έχουν.

Κάποιες γυναίκες μετά την μαστογραφία θα πρέπει να κάνουν περαιτέρω έλεγχο για ασαφή ευρήματα. Ο έλεγχος αυτό πραγματοποιείται στο Κέντρο Πρόληψης ΔΩΡΕΑΝ και περιλαμβάνει:
1. Εντοπιστική ή μεγεθυντική Μαστογραφία
2. Υπερηχογράφημα

Τα αρνητικά αποτελέσματα των μαστογραφιών  αποστέλλονται  στις γυναίκες ταχυδρομικά. Οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται αρνητικές για κακοήθεια συμμετέχουν στο πρόγραμμα στο πλαίσιο του τακτικού επανελέγχου, που ορίζουν οι προδιαγραφές του προγράμματος.

Το πρόγραμμα ελέγχου παρέχει εκτίμηση μέχρι το σημείο που προτείνεται ξεκάθαρη διάγνωση σε κάθε γυναίκα που θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Υπηρεσίες θεραπευτικής αντιμετώπισης των γυναικών που διαγιγνώσκονται θετικές για καρκίνο μαστού δεν παρέχονται από το πρόγραμμα.

Γυναίκες με θετικά ευρήματα ενημερώνονται προσωπικά από ιατρό–ακτινολόγο του προγράμματος. Τα θετικά ευρήματα και οι εναλλακτικές επιλογές για αντιμετώπιση συζητούνται με τις γυναίκες, οι οποίες παραπέμπονται στις κατάλληλες υπηρεσίες θεραπείας και αποκατάστασης.

Οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε μαστογραφία καλούνται για επανεξέταση κάθε 1-2 έτη, ανάλογα με το ιστορικό τους.

 

Γυναίκες που διαγνώστηκαν θετικές για καρκίνο

Εφόσον από την ιστολογική εξέταση διαπιστωθεί ότι πρόκειται για υλικό με χαρακτήρες κακοήθειας, είναι απαραίτητο η ασθενής να εισαχθεί σε χειρουργική κλινική, προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική εξαίρεση του όγκου. Συνήθως προηγείται σειρά εργαστηριακών εξετάσεων προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση της νόσου. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν λεπτομερή αιματολογικό και βιοχημικό έλεγχο, αξονική τομογραφία θώρακα, κοιλιάς και ίσως σπινθηρογράφημα οστών. Αν ο όγκος κριθεί εξαιρέσιμος, ακολουθεί η χειρουργική αφαίρεσή του. Ανάλογα με το μέγεθος, τον ιστολογικό χαρακτήρα και την επέκταση του όγκου στα παρακείμενα όργανα, καθώς και την ηλικία και την γενική κατάσταση της υγείας της ασθενούς, αποφασίζεται το είδος της χειρουργικής τεχνικής που θα εφαρμοστεί και που αποτελεί προσωπική επιλογή και απόφαση της γυναίκας. Οι γυναίκες που διαγνώστηκαν θετικά  για κακοήθεια  ενημερώνονται για την φύση του προβλήματος με προσωπική συζήτηση από τους ακτινολόγους του προγράμματος και παραπέμπονται για περαιτέρω εξέταση σε εξειδικευμένα κέντρα θεραπείας.


Πως γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του μαστού

Σε περίπτωση που ανιχνευθεί καρκίνος ο ιατρός σας θα σας παραπέμψει σε νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις. Η επίσκεψη στο νοσοκομείο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο του μαστού. Όμως, πρέπει να το επισκεφτείτε έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κλινικές εξετάσεις.

Συνήθως γίνεται ένας συνδυασμός εξετάσεων, ο οποίος είναι γνωστός ως «Τριπλή Εκτίμηση». Η τριπλή εκτίμηση αποτελείται από μια φυσική εξέταση, η οποία πραγματοποιείται  από έναν ιατρό-παθολόγο που εξειδικεύεται στον καρκίνο του μαστού, μια μαστογραφία ή εξέταση υπερήχων και μια βιοψία.

Η μαστογραφία είναι μια εικόνα του μαστού, η οποία γίνεται με τη βοήθεια ακτινών Χ. Οι μαστογραφίες μπορούν να δείξουν έναν όγκο στο στήθος, ο οποίος δεν γίνεται να ανιχνευτεί με τη φυσική εξέταση. Επίσης, μπορούν να δείξουν μια συστάδα μικρών κηλίδων ασβεστίου. Αυτές οι κηλίδες ονομάζονται αποτιτανώσεις. Αυτοί οι όγκοι ή κηλίδες μπορεί να είναι από καρκίνο, προκαρκινικά κύτταρα ή άλλες καταστάσεις. Χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν παθολογικά κύτταρα. Εάν ανιχνευτεί κάτι μη φυσιολογικό στη μαστογραφία, μπορεί να χρειαστούν επιπρόσθετες εξετάσεις με ακτίνες Χ, επίσης μπορεί να χρειαστεί να γίνει βιοψία.

Μία συσκευή υπερήχων εκπέμπει ηχητικά κύματα, που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ακούσουν. Αυτά τα κύματα αναπαράγονται στους ιστούς και ένας υπολογιστής χρησιμοποιεί την ηχώ για να δημιουργήσει μια εικόνα. Ο ιατρός σας μπορεί να δει σε μια οθόνη αυτές τις εικόνες. Οι εικόνες μπορούν να δείξουν αν ένας όγκος είναι συμπαγής ή γεμάτος με υγρό. Μια κύστη είναι ένας θύλακας γεμάτος με υγρό. Οι κύστες δεν είναι καρκίνος. Αλλά μια συμπαγής μάζα μπορεί να είναι καρκίνος. Μετά από την εξέταση, ο ιατρός σας μπορεί να αποθηκεύσει τις εικόνες σε βίντεο ή να τις εκτυπώσει και να τις δώσει στην ασθενή.

Η βιοψία είναι μια διαδικασία, όπου αφαιρείται δείγμα κυττάρων ή ιστού από το μαστό, ώστε να εξεταστούν στο μικροσκόπιο για ενδείξεις της ασθένειας και καλύτερη γνωμάτευση. Συνήθως, αυτές οι εξετάσεις πραγματοποιούνται  άμεσα στα ιατρικά κέντρα και είναι πιθανό να έχετε τα αποτελέσματα την ίδια ημέρα. Είναι πιθανό να επηρεαστεί η ψυχολογική σας διάθεση στο νοσοκομείο, αλλά συνήθως δεν είναι κάτι σοβαρό. Γι` αυτό μπορείτε να συνοδεύεστε από κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο ή ένα καλό σας φίλο.

Μετά και την ολοκλήρωση των διαγνωστικών εξετάσεων, θα πάρετε τα αποτελέσματα σας από την κλινική όπου κάνατε τις εξετάσεις. Θυμηθείτε, εννέα από τα δέκα ογκίδια στο στήθος ή στη μασχάλη δεν πρόκειται να είναι καρκίνος και αν τελικά συμβαίνει αυτό, ο ιατρός θα είναι σε θέση να σας το επιβεβαιώσει και να σας ενημερώσει αν χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία. Αν όμως η διάγνωση είναι θετική για καρκίνο του μαστού, ο ιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας τις επιλογές, που έχετε για θεραπεία της νόσου.

Πως θεραπεύεται ο Καρκίνος του Μαστού

Υπάρχουν πολλοί τρόποι θεραπείας του καρκίνου του μαστού. Η θεραπεία σχεδιάζεται εξατομικευμένα για κάθε γυναίκα, έτσι διαφορετικές γυναίκες μπορούν να λάβουν ποικίλες θεραπείες.

 

Χειρουργική Επέμβαση: Αν διαγνωστεί καρκίνος, συνήθως ακολουθεί εγχείρηση για την αφαίρεση μέρους ή του συνόλου του μαστού. Σε πολλές γυναίκες, απλώς είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί μόνο το ογκίδιο και ο ιστός που το περιβάλλει (χειρουργική εξαίρεση κακοήθους όγκου και ελάχιστης ποσότητας περιβάλλοντος ιστού). Όμως, σε κάποιες γυναίκες θα γίνει η υπόδειξη να αφαιρεθεί ολόκληρος ο μαστός (μαστεκτομή). Εσείς και ο χειρούργος θα κληθείτε να λάβετε κάποιες αποφάσεις και οι απόψεις σας πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Είναι δύσκολο να αφομοιώσετε όλη την πληροφορία αμέσως, γι’ αυτό ίσως να βοηθούσε αν παίρνατε μαζί σας στη συζήτηση ένα φίλο ή συνοδό ή αν προετοιμάζατε μια λίστα με ερωτήσεις. Αν δεν έχετε κάποιον να σας συνοδεύσει, ζητήστε από την κλινική κάποιον που θα μπορούσε να καθίσει μαζί σας, όπως κάποια εξειδικευμένη, στον καρκίνο του μαστού, νοσηλεύτρια. Αν η εγχείριση αφαιρέσει το σύνολο ή μεγάλο μέρος του μαστού, τότε ίσως να είναι πιθανή η ανάπλαση του (δημιουργία ενός νέου μαστού), την ίδια χρονική περίοδο ή μεταγενέστερα.

 

Η Ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί ισχυρές ακτίνες Χ για να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα. Είναι μια τοπική θεραπεία, γεγονός που  σημαίνει ότι εξολοθρεύει μόνο τα καρκινικά κύτταρα της συγκεκριμένης περιοχής, όπου κατευθύνεται. Η περιοχή αυτή είναι συνήθως ο πάσχων μαστός ή η περιοχή από την οποία έχει αφαιρεθεί ο μαστός και μερικές φορές επίσης, περιοχές των λεμφαδένων στη μασχάλη και πάνω από το τραχηλικό οστό. Ο συνδυασμός χειρουργικής, συντηρητικής του μαστού επέμβασης, η οποία ακολουθείται από ραδιοθεραπεία, έχει επιτρέψει σε πολλές γυναίκες με καρκίνο του μαστού, να αποφύγουν την οριστική μαστεκτομή. Η ακτινοθεραπεία συνίσταται συνήθως πριν και μετά από την επέμβαση. Σπανίως χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη θεραπεία, το πιο σύνηθες είναι να συνδυάζεται με άλλες μεθόδους.

 

Φαρμακευτική θεραπεία. Μια μεγάλη ποικιλία φαρμάκων χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Οι φαρμακευτικές θεραπείες είναι «συστηματικές», που σημαίνει ότι επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα. Τα φάρμακα επιδρούν σε όλο το σώμα μέσω του κυκλοφορικού συστήματος και μπορούν να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα ή να επιβραδύνουν  την ανάπτυξη τους. Τα φάρμακα μπορεί να είναι αποτελεσματικά κατά του αρχικού όγκου στο στήθος ή ικανά να σταματήσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε άλλα μέρη του σώματος. Τα δύο κύρια είδη φαρμάκων, που χρησιμοποιούνται, είναι η χημειοθεραπεία και η ορμονική θεραπεία, ενώ έχουν αναπτυχθεί και νεότερα είδη θεραπειών.

 

Η χημειοθεραπεία είναι η χρήση αντικαρκινικών φαρμάκων που βλάπτουν τα καρκινικά κύτταρα με τέτοιο τρόπο, ώστε να εμποδίζεται η κυτταρική διαίρεση και επομένως και η ανάπτυξη τους. Είναι επίσης γνωστά και ως κυτταροτοξικά φάρμακα. Η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανάπτυξη των φυσιολογικών κυττάρων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συγκεκριμένες παρενέργειες, οι οποίες είναι προσωρινές, επειδή οι υγιείς ιστοί συνήθως επανέρχονται στη φυσιολογική τους κατάσταση με τη λήξη της θεραπείας. Υπάρχουν πολλών είδη χημειοθεραπείας που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Γενικά δύο ή τρία διαφορετικά φάρμακα χρησιμοποιούνται μαζί. Τα είδη των φαρμάκων, ο τρόπος χορήγησης και η διάρκεια της θεραπείας είναι γνωστά ως χημειοθεραπευτική αγωγή. Ένας ιατρός ή μία νοσηλεύτρια θα σας εξηγήσει τη θεραπευτική δράση και τις παρενέργειες μιας συγκεκριμένης αγωγής.

 

Οι ορμόνες είναι φυσικές ουσίες που βρίσκονται στο σώμα μας και επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας συγκεκριμένων οργάνων ή συστημάτων οργάνων. Σε πολλές γυναίκες, η ανάπτυξη καρκινικών όγκων στο μαστό επηρεάζεται από την ύπαρξη των γυναικείων ορμονών, όπως τα οιστρογόνα. Η ανάπτυξη καρκίνου μπορεί να επιβραδυνθεί ή ακόμα και να σταματήσει με τη διακοπή της επίδρασης μιας συγκεκριμένης ορμόνης. Η ορμονική θεραπεία συνήθως συνταγογραφείται για πολλούς μήνες ή χρόνια. Ο ακριβής χρόνος χορήγησης ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά συνήθως είναι μεταξύ δύο και πέντε ετών. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, χρειάζεται τακτική παρακολούθηση από ιατρό σχετικής ειδικότητας.

Παράλληλα με τις παραπάνω θεραπείες, πρόσφατα έχουν αναπτυχθεί και  εναλλακτικές μορφές τους, με πιο γνωστές αυτές που επικεντρώνονται στα καρκινικά κύτταρα, προκαλώντας όσο το δυνατόν λιγότερες παρενέργειες και βλάβες στα υγιή κύτταρα. Δηλαδή, αντίθετα με τη χημειοθεραπεία που επηρεάζει και τους υγιείς ιστούς, οι νέες θεραπείες έχουν μικρότερη πιθανότητα να τους πλήξουν, διότι επικεντρώνουν τη δράση τους, όσο το δυνατό, στα καρκινικά κύτταρα. Κατά συνέπεια, οι παρενέργειες περιορίζονται, ως ένα βαθμό και η ποιότητα ζωής της ασθενούς βελτιώνεται.


Αποκαθιστώντας Αισθητικά το Μαστό

Κάποιες γυναίκες που πρόκειται να κάνουν μαστεκτομή, κατόπιν αποφασίζουν να κάνουν ανάπλαση στήθους. Άλλες αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν προσθετικά μέλη και κάποιες άλλες δεν προβαίνουν σε καμία ενέργεια. Όλες αυτές οι επιλογές έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Αυτό που είναι σωστό για μια γυναίκα, ίσως να είναι λάθος για κάποια άλλη. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι σχεδόν κάθε γυναίκα που υποβλήθηκε σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού, έχει επιλογές. Τέτοιου είδους επιλογές είναι κρίσιμο να υπάρχουν, καθώς σχετίζονται με την αισθητική αποκατάσταση του σώματος, μετά από μία σοβαρή χειρουργική επέμβαση, γεγονός  πολύ σημαντικό για κάθε γυναίκα.

Η ανάπλαση του στήθους μπορεί να γίνει στον ίδιο χρόνο με τη μαστεκτομή ή αργότερα. Εάν σκέπτεστε να κάνετε ανάπλαση, τότε πρέπει να μιλήσετε με έναν πλαστικό χειρούργο πριν γίνει η μαστεκτομή, ακόμα και αν την προγραμματίζετε για αργότερα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αναπλάσετε το στήθος σας. Κάποιες γυναίκες επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν εμφυτεύματα. Τα εμφυτεύματα μπορεί να είναι σιλικονούχα ή αλατούχα. Η ασφάλεια των εμφυτευμάτων σιλικόνης βρίσκεται για πολλά χρόνια υπό μελέτη από επίσημους οργανισμούς, αρμόδιους για τη δημόσια υγεία. Μπορείτε να συζητήσετε με τον ιατρό, που σας παρακολουθεί, αν τα εμφυτεύματα σιλικόνης είναι τελικά μια καλή επιλογή για την περίπτωση σας.

Επιπλέον, η ανάπλαση μπορεί να γίνει με ιστό από κάποιο άλλο μέρος του σώματος σας. Δέρμα, μύες και λίπος μπορούν να αφαιρεθούν από την πλάτη, την κοιλιά ή τους γλουτούς και κατόπιν ο πλαστικός χειρούργος θα χρησιμοποιήσει αυτόν τον ιστό για να σχηματίσει ένα μαστό. Ποιο είδος ανάπλασης είναι το καλύτερο για την περίπτωση σας, εξαρτάται από την ηλικία, τον τύπο του σώματος σας και το είδος του χειρουργείου που κάνατε. Ένας πλαστικός χειρούργος μπορεί να σας εξηγήσει τους κινδύνους και τα οφέλη από κάθε είδος ανάπλασης.

Καλύτερη Ποιότητα Ζωής

Πολλές γυναίκες με καρκίνο του μαστού  θεωρούν τις συμπληρωματικές θεραπείες απαραίτητες για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ίασης της ασθενείας τους. Οι συμπληρωματικές θεραπείες περιλαμβάνουν χαλαρωτικές τεχνικές, μασάζ, βελονισμό και αρωματοθεραπεία, οι οποίες χρησιμοποιούνται παράλληλα με τις συμβατικές θεραπείες. Δεν προσφέρονται με σκοπό να θεραπεύσουν την ασθένεια, αν και μερικές φορές μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής της ασθενούς. Συχνά χρησιμοποιούνται για να ανακουφίσουν από τον πόνο (ψυχικό, σωματικό), που προέρχεται από τις παρενέργειες της συμβατικής θεραπείας. Οι συμπληρωματικές θεραπείες συνήθως προσφέρονται από ιατρούς, εξειδικευμένα κέντρα για τον καρκίνο, επαγγελματίες θεραπευτές και μερικές φορές μπορεί να είναι διαθέσιμες σε πολλές κλινικές μαστού και γενικά νοσοκομεία.

Αν κάνετε θεραπεία για καρκίνο του μαστού, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας, πριν ξεκινήσετε κάποια συμπληρωματική θεραπεία, ιδιαίτερα αν αυτή περιπλέκεται με τη συμβατική θεραπεία.

Είναι σημαντικό για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού να προσέχουν τον εαυτό τους. Το να προσέχετε τον εαυτό σας περιλαμβάνει να διατρέφεστε σωστά και να παραμένετε όσο πιο ενεργή και δραστήρια μπορείτε.

Χρειάζεστε το σωστό ποσό θερμίδων για να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό βάρος. Επίσης, οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για να συντηρήσετε τις δυνάμεις σας. Η σωστή διατροφή είναι το κλειδί για να αισθανθείτε καλύτερα και να έχετε περισσότερη ενέργεια.

Μερικές φορές, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από τη θεραπεία, ίσως να μην έχετε όρεξη. Μπορεί να μη νιώθετε άνετα ή να είστε κουρασμένη. Μπορεί να βρείτε ότι τα φαγητά δεν είναι πλέον τόσο εύγευστα, ως συνήθως. Επιπλέον, οι παρενέργειες της θεραπείας (όπως η περιορισμένη όρεξη, το αίσθημα ναυτίας, οι εμετοί ή οι πόνοι στο στόμα) μπορεί να σας δυσκολέψουν να διατρέφεστε σωστά. Ο ιατρός σας, ο διαιτολόγος ή άλλος επαγγελματίας υγείας μπορούν να σας προτείνουν τρόπους να διαχειριστείτε αυτά τα προβλήματα.

Πολλές γυναίκες θεωρούν ότι αισθάνονται καλύτερα όταν παραμένουν δραστήριες. Το περπάτημα, η κολύμβηση, γενικά ο αθλητισμός και άλλες δραστηριότητες μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε δυνατή και να αυξήσετε την ενέργεια σας. Η άσκηση μπορεί να μειώσει τη ναυτία και τον πόνο και να διευκολύνει την όσο το δυνατόν πιο ομαλή διαχείριση της θεραπείας. Μπορεί επίσης να μειώσει το στρες. Οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα και αν επιλέξετε, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν ξεκινήσετε. Επίσης, αν η δραστηριότητα που τελικά επιλέξατε, σας προκαλεί πόνο ή άλλα προβλήματα, ενημερώστε το θεράποντα ιατρό σας.

 

Μπορεί ο Καρκίνος να επανέλθει

Το σώμα μας έχει δυο συστήματα μεταφοράς ουσιών: το κυκλοφορικό και το λεμφικό σύστημα. Το λεμφικό σύστημα συνήθως βοηθάει το σώμα να καταπολεμήσει οποιαδήποτε μόλυνση και αποτελείται από μια σειρά αδένων και αιμοφόρων αγγείων.

Τα κύτταρα του καρκίνου του μαστού μπορούν να διαχωριστούν από τον αρχικό όγκο, να μετακινηθούν μέσω του περιβάλλοντα ιστού και τελικά να μεταφερθούν μέσω του κυκλοφορικού και του λεμφικού συστήματος σε άλλα σημεία του σώματος. Τα καρκινικά κύτταρα από το μαστό μπορούν να μεταφερθούν στους λεμφαδένες, που βρίσκονται στη μασχάλη και αυτό μπορεί να αποτελέσει μια ένδειξη του πόσο πιθανό είναι να επανέλθει ο καρκίνος.

Μπορεί κάποια κύτταρα από τους λεμφαδένες να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στους ιατρούς να διαπιστώσουν αν ο καρκίνος έχει προσβάλλει τους λεμφαδένες και να καθορίσουν το μέγεθος και την έκταση του.

Τα καρκινικά κύτταρα μπορεί επίσης να μεταφερθούν,  μέσω του κυκλοφορικού συστήματος, σε άλλα μέρη του σώματος. Εκεί μπορεί να σχηματίσουν νέους όγκους, οι οποίοι αποκαλούνται μεταστάσεις ή «δευτερεύοντες καρκίνοι». Ο νέος όγκος έχει το ίδιο είδος καρκινικών κυττάρων με τον αρχικό όγκο. Για παράδειγμα, αν ο καρκίνος του μαστού μεταδοθεί στα οστά, τα καρκινικά κύτταρα που θα συναντήσουμε εκεί θα είναι στην  πραγματικότητα καρκινικά κύτταρα του μαστού. Αυτή η ασθένεια είναι μεταστατικός καρκίνος του μαστού, όχι των οστών. Γι’ αυτό το λόγο, αντιμετωπίζεται ως καρκίνος του μαστού και όχι των οστών. Οι γιατροί αποκαλούν το νέο όγκο «απομακρυσμένο» ή μεταστατικό. Αν ο καρκίνος του μαστού κάνει μετάσταση, η θεραπεία είναι δυνατόν να ελέγξει τη δευτερεύουσα νεοπλασία, μερικές φορές για πολλά χρόνια.


Ζητήσετε βοήθεια και υποστήριξη

Η είδηση ότι έχετε καρκίνο του μαστού μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας και τη ζωή των ανθρώπων γύρω σας. Αυτές τις αλλαγές μπορεί να είναι δύσκολο να τις διαχειριστείτε. Είναι φυσιολογικό για εσάς, την οικογένεια σας και τους φίλους σας να έχετε πολλά διαφορετικά και μερικές φορές μπερδεμένα συναισθήματα.

Μπορεί να ανησυχήσετε για τη φροντίδα της οικογένεια σας, τη διατήρηση της εργασίας σας και των καθημερινών σας ενασχολήσεων. Οι ανησυχίες για τις θεραπείες και τη διαχείριση των παρενεργειών, τη νοσηλεία και τα οικονομικά έξοδα, μπορεί να απασχολήσουν πολλές γυναίκες. Οι ιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό και άλλα μέλη του προσωπικού υγείας μπορούν να παράσχουν απαντήσεις για τη θεραπεία, την εργασία ή άλλες δραστηριότητες. Κάποιες συναντήσεις με έναν κοινωνικό λειτουργό, ένα σύμβουλο ή έναν ψυχολόγο υγείας μπορούν να βοηθήσουν αν θέλετε να μιλήσετε για τα συναισθήματα και τις ανησυχίες σας. Συχνά, ένας κοινωνικός λειτουργός μπορεί να προτείνει πόρους για οικονομική βοήθεια, μετακίνηση, βοήθεια στο σπίτι του ασθενούς, αν αυτό είναι απαραίτητο ή συναισθηματική υποστήριξη.

Οι φίλοι και οι συγγενείς μπορεί να είναι πολύ υποστηρικτικοί. Επίσης, μπορεί να βρείτε ότι γενικά βοηθάει να συζητάτε για τον καρκίνο με άλλους ασθενείς που ήδη έχουν υποφέρει από τη συγκεκριμένη νόσο. Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού, συχνά σχηματίζουν ομάδες αυτογνωσίας και αλληλοϋποστήριξης για να μοιραστούν από κοινού την εμπειρία τους με τον καρκίνο, την πορεία της θεραπείας τους και τα αποτελέσματα της. Είναι σημαντικό, βέβαια, να λάβουμε υπόψη ότι κάθε γυναίκα είναι διαφορετική. Κάποιοι τρόποι που χρησιμοποιεί μια γυναίκα για να αντιμετωπίσει τον καρκίνο ίσως να μην είναι και οι πλέον κατάλληλοι για μια άλλη γυναίκα. Ίσως να πρέπει να ρωτήσετε τον ιατρό, που σας παρακολουθεί, αν έχετε κάποια απορία για μια πληροφορία που λάβατε από μια άλλη γυναίκα με καρκίνο.

Εκτός από την οικογένεια και το φιλικό περίγυρο, μια γυναίκα που έχει υποβληθεί σε πλήρη ή μερική μαστεκτομή, μπορεί να αναζητήσει περαιτέρω ψυχολογική υποστήριξη και μέριμνα στο πλαίσιο κάποιων αναγνωρισμένων κέντρων και εθελοντικών οργανώσεων.


Ο αγώνας συνεχίζεται

Η μετέπειτα φροντίδα μετά από τη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού είναι πάρα πολύ σημαντική. Η ανάνηψη διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Η ανάνηψη σας εξαρτάται από τη θεραπεία σας, από το αν έχει εξαπλωθεί η ασθένεια και άλλους παράγοντες.

Ακόμα και όταν ο καρκίνος φαίνεται ότι έχει αφαιρεθεί πλήρως ή καταστραφεί, η ασθένεια καμία φορά επανακάμπτει επειδή τα καρκινικά κύτταρα που δεν έχουν εντοπιστεί, παραμένουν κάπου στο σώμα μετά από τη θεραπεία. Ο γιατρός σας θα καταγράψει τη διαδικασία ανάνηψης σας και θα ελέγξει για πιθανή επανεμφάνιση του καρκίνου.

Πρέπει άμεσα να αναφέρετε στο γιατρό οποιεσδήποτε αλλαγές στη θεραπευμένη περιοχή ή στον άλλο μαστό. Θα πρέπει να αναφέρετε στο γιατρό σας οποιαδήποτε ιατρικά προβλήματα αντιμετωπίζετε, όπως πόνος, απώλεια όρεξης ή βάρους, αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο, ασυνήθιστη κολπική αιμορραγία ή θαμπή όραση.

Επίσης, μιλήστε στο γιατρό σας για πονοκεφάλους, ζαλάδες, δυσκολία στην αναπνοή, βήχα ή πονόλαιμο, πόνους στην πλάτη ή προβλήματα πέψης που φαίνονται ασυνήθιστα ή επιμένουν. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν μήνες ή και χρόνια μετά από τη θεραπεία. Μπορεί να είναι ενδείξεις ότι ο καρκίνος, έχει επανέλθει, αλλά μπορεί επίσης να είναι σημάδια άλλων ιατρικών προβλημάτων.

Είναι σημαντικό να μοιράζεστε με το γιατρό τις ανησυχίες σας, έτσι ώστε τα προβλήματα να μπορούν να διαγνωστούν νωρίς και επομένως να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες ίασης και μάλιστα σε πολύ συντομότερο διάστημα.

Οι επαναληπτικοί έλεγχοι συνήθως περιλαμβάνουν τους μαστούς, το στήθος, το λαιμό και τις περιοχές κάτω από τη μασχάλη. Καθώς είναι πιθανό να εμφανιστεί ξανά ο καρκίνος, είναι σημαντικό να κάνετε τακτικά μαστογραφίες για τον έλεγχο της περιοχής, που χειρουργήθηκε, αλλά και στον μαστό που έμεινε ανέπαφος. Πιθανόν δεν χρειάζεται μαστογραφία σε ένα μαστό στον οποίο έγινε ανάπλαση ή αν κάνατε μαστεκτομή χωρίς ανάπλαση. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει τη διενέργεια άλλων απεικονιστικών εξετάσεων ή εργαστηριακών ελέγχων.

spitaki-logo

Σε συνεργασία με άλλους φορείς

 

Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων

 

«Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

δωρεάν μαστογραφίες

Κέντρο Πρόληψης

Τι λένε οι γυναίκες


ΖΩΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ


«Επισκέπτομαι το Κέντρο Πρόληψης Καρκίνου Μαστού κάθε χρόνο. Έχω ήδη κάνει μαστογραφία 4 φορές εδώ. Την τελευταία φορά έκανα ψηφιακή. Έχω μπει πλέον σε μία σειρά, ξέρω ότι θα εξυπηρετηθώ σε ένα φιλικό και όμορφο περιβάλλον. Βέβαια πάντα έχω λίγο άγχος, αλλά δεν αμελώ την εξέτασή μου. Το οφείλω στην οικογένειά μου και στον εαυτό μου».


ΚΑΛΛΙΑΝΤΑΣΗ ΘΕΟΔΩΡΑ


«Έκανα σήμερα πρώτη φορά μαστογραφία. Δεν ήξερα ότι υπήρχε τέτοιο κέντρο στην Αθήνα. Αν το γνώριζαν κι άλλες γυναίκες, θα το προτιμούσαν, γιατί είναι πολύ εύκολη η διαδικασία. Συγχαρητήρια στους υπεύθυνους.»


ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

«Εγώ και οι αδελφές μου ερχόμαστε οικογενειακώς στο Κέντρο Πρόληψης. Κλείνουμε όλες μαζί ραντεβού και έτσι παροτρύνουμε η μία την άλλη. Το μεγάλο προτέρημα του Κέντρου είναι ότι οι άνθρωποι εδώ πραγματικά ενδιαφέρονται για την ποιότητα της εξέτασης, για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν και αυτό φαίνεται. Και προς το παρόν, μας λένε μόνο καλά νέα!»


ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΠΑΥΛΑΚΟΥ 


«Πήρα τη απόφαση να επισκεφτώ κάποιο γιατρό ένα βράδυ ενώ ήμουν ξαπλωμένη και ψηλάφιζα το στήθος μου, ένιωσα κάτι. Έκλεισα αμέσως ραντεβού και έκανα μαστογραφία. Ευτυχώς δεν ήταν κάτι σοβαρό, ήταν ένα «ασβέστωμα» που είχε μείνει από τις εγκυμοσύνες. Έκτοτε κάθε χρόνο επισκέπτομαι το Κέντρο και κάνω προληπτικό έλεγχο και μαστογραφία.»


ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΑΡΠΕΤΑ 


«Η αδελφή μου με παρότρυνε να πάρουμε τηλέφωνο και να κλείσουμε ραντεβού. Η τελευταία φορά που είχα κάνει έλεγχο ήταν πριν από 8-9 χρόνια. Μετά το αμέλησα, σημαντικό ρόλο έπαιξε και το οικονομικό καθότι ένας διαγνωστικός έλεγχος σε κάποιο ιδιωτικό ιατρείο κοστίζει. Όταν ενημερώθηκα για το συγκεκριμένο κέντρο αποφάσισα να το επισκεφθώ. Το σημαντικό είναι ότι μας βοηθούν να βάλουμε την πρόληψη στο πρόγραμμά μας. Μας ξανακαλούν να έρθουμε για επανεξέταση. Δεν μας ξεχνούν.»


ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΟΥΡΔΟΥΠΗ


«Άργησα να κάνω μαστογραφία. Έκανα την πρώτη πέρσι τέτοια εποχή. Φοβόμουν δεν ήξερα που να πάω, ποιό γιατρό να εμπιστευτώ. Όταν πήρα την απόφαση και απευθύνθηκα στο δημόσιο νοσοκομείο, μου είπαν ότι θα χρειαστεί να περιμένω κάποιους μήνες πριν εξεταστώ. Μετά άκουσα στην τηλεόραση για το Κέντρο, επικοινώνησα μαζί τους και έπειτα από δύο εβδομάδες μου έκλεισαν ραντεβού. Ευτυχώς τα αποτελέσματα ήταν καλά. Ελπίζω να είναι και φέτος.»

Κέντρο Πρόληψης

5ο πανελλήνιο συνέδριο προαγωγής για την υγεία

5ο πανελλήνιο συνέδριο προαγωγής για την υγεία

δράση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

"Καρκίνος του μαστού: μπορείς να τον προλάβεις"

Υποστηρίζω! Μπορείς και εσύ αν θέλεις να γίνεις Εθελοντής, Μέλος ή Φίλος και να στηρίξεις το έργο του Συλλόγου.

καρκίνος του μαστού

καρκίνος του προστάτη

καρκίνος του τράχηλου

καρκίνος του δέρματος

καρκίνος του έντερου

Κέντρο Πρόληψης